Πιέστε για εκτύπωση της σελίδας Επικοινωνίστε με τον υπεύθυνο της ιστοσελίδας Τοποθέτηση σαν αρχική σελίδα Προσθήκη στα αγαπημένα
Greek Version
Kεντρική Σελίδα
ΔΙΑΜΟΝΗ
ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ
ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΓΥΡΩ ΠΕΡΙΟΧΗ
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
ΕΞ. ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛ.
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  Α.Π.Ο Πανδαυλειακός
  Σύλλ.Χιον.Ορειβ Δαύλειας
  Δημοτικό Σχολείο Δαύλειας
  Χορωδία Δαύλειας

Εισαγωγή στο Σύστημα Εξυπηρέτησης Πολιτών
 

Κατάλογος με αρχεία που μπορείτε να Κατεβάσετε όπως,Screensaver,φωτογραφίες,ενημερωτικά δελτία,έντυπα κτλ.

Visitors Online: 18
  Πληροφορίες για το Δήμο! Διοίκηση.
  Εξυπηρέτηση Δημότη! Κοινωνία.
  Δημοτική Ενημέρωση! Επικοινωνία.


Λαογραφική Παράδοση.

Παραδοσιακή Μουσική και Τραγούδι

Το χορευτικό του Μορφωτικού συλλόγου.
 Πρέπει να κάνουμε ιδιαίτερη μνεία στις συχνές αναφορές της Δαύλειας σε δημοτικά τραγούδια. Το δημοτικό τραγούδι είναι δημιούργημα του ανώνυμου και απρόσωπου ποιητή που λέγεται ελληνικός λαός. Είναι ο καθρέφτης της ελληνικής ψυχής και της ελληνικής ζωής. Στα περισσότερα από αυτά εξυμνείται το θάρρος αλλά και οι δύσκολες στιγμές των Βοιωτών πολεμιστών. Με μοναδικό τρόπο τα δημοτικά τραγούδια τα συνοδεύει το κλαρίνο που με τον γλυκό του ήχο κάνει το μυαλό του ανθρώπου να ταξιδεύει και το κορμί να χορεύει με λεβεντιά, με καμάρι. Ενδεικτικά σας παραθέτουμε δύο μικρά αποσπάσματα:

«Η μάχη της Αράχωβας»

«...Εκίνησε ο Μουστάμπεης στην Αράχωβα να πάγη στη Δαύλεια στήνει το ορδί, στένει και τα τσαντήρια».

«Κατακαϋμένη Αράχωβα»

«...Κατακαϋμένη Αράχωβα, το Δίστομο κι Δαύλεια Νταβέλη Νταβέλη, μωρέ Χρήστο Νταβέλη. Τους κλέφτες τι τους κάνατε και τους Κακαραπαίους; Στο Ζεμενό τους έχουμε, τους πολεμάει ο Μέγας, Ο Μέγας απ' την Αράχωβα κι ο Λουκάς απ' τη Δαύλεια»


Παραδοσιακοί Χοροί

Ο Φουστανελάς και Η Δελφίνα.
 Χορός είναι η ρυθμική κίνηση ενός ή περισσότερων προσώπων που εκτελείται με συνοδεία μουσικής ή τραγουδιού. Οι Έλληνες πίστευαν ότι ο χορός ήταν δώρο των θεών προς τον άνθρωπο για να μπορεί να ξεχνιέται, μέσω αυτού, από τους κόπους και τις θλίψεις της ζωής του. Περιγραφές χορού συναντάμε σε αρχαιότατα κείμενα και ήδη στον Όμηρο, τον βρίσκουμε σε πλήρη άνθηση, με αποκορύφωμα ασφαλώς της τελειοποίησής του την κλασσική εποχή. Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, ο χορός, σε συνδυασμό με το αναπόσπαστο κομμάτι τους, το τραγούδι, αποτέλεσε ένα ισχυρό όπλο ενάντια στην αλλοτρίωση και την απώλεια της Εθνικής συνείδησης. Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι τη περίοδο αυτή γεννιούνται και νέα είδη χορών που περιγράφουν ηρωικά κατορθώματα και μεγάλες στιγμές της Ελλάδας, πράγμα που ενίσχυε ακόμη περισσότερο την ηθική αντίσταση των υπόδουλων. Μια ακόμα σημαντική διάκριση των χορών είναι σε πηδηχτούς και συρτούς. Το πιο διαδεδομένο σχήμα των Ελληνικών χορών είναι το κυκλικό. Οι κυριότεροι χοροί που εντοπίζονται στην Στερεά Ελλάδα είναι:
Ο ΣΥΡΤΟΣ ΧΟΡΟΣ. Χορεύεται εδώ και 3.000 χρόνια περίπου κι έχει φτάσει μέχρι τις μέρες μας. Είναι χορός κυκλικός στον οποίο οι χορευτές άνδρες ή οι γυναίκες ή κι όλοι μαζί πιάνονται χέρι-χέρι και χορεύουν κυκλικά.
Ο ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟΣ. Το όνομα του προέρχεται από την Πελοπόννησο ,εκεί όπου και δημιουργήθηκε.
Ο ΧΑΣΑΠΙΚΟΣ ή Συρτάκι όπως τον μετονόμασαν τελευταία οι Γάλλοι, έχει την προέλευσή του κάπου στο Βυζάντιο.
Ο ΓΙΑΤΡΟΣ. Είναι ένας πρόσφατος χορός που καθιερώθηκε μεταπολεμικά και χορεύεται από άνδρες και γυναίκες, με λαβή απ' τις παλάμες και λυγισμένους τους αγκώνες.


Παραδοσιακές Ενδυμασίες

 Σε κάθε περιοχή της Ελλάδας φοριούνται διαφορετικές παραδοσιακές στολές. Στα νησιά οι άνδρες φορούν τη βράκα. Στην Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο και την Ήπειρο οι άνδρες φορούν τη φουστανέλα και την πουκαμίσα με το χρυσοκέντητο γυλέκο και τα τσαρούχια. Οι γυναίκες φορούν μακριά πλατιά άσπρη φούστα, μάλλινο στολισμένο γυλέκο και χρυσοκέντητη ποδιά. Ενώ στο κεφάλι φέρουν άσπρη μαντήλα. Τα υφάσματα είναι φτιαγμένα από τις ίδιες τις γυναίκες στον αργαλειό. Όλες οι στολές έχουν πλούσια διακόσμηση.





 

 


  Ο Καιρός





  Page generated in 0.0194 sec  

     
Copyright © Local Community of Davlia. All rights Reserved. Read our Privacy Policy.
Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Γεώργιος Καρούζος.

 Google