Πιέστε για εκτύπωση της σελίδας Επικοινωνίστε με τον υπεύθυνο της ιστοσελίδας Τοποθέτηση σαν αρχική σελίδα Προσθήκη στα αγαπημένα
Greek Version
Kεντρική Σελίδα
ΔΙΑΜΟΝΗ
ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ
ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΓΥΡΩ ΠΕΡΙΟΧΗ
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
ΕΞ. ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛ.
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  Α.Π.Ο Πανδαυλειακός
  Σύλλ.Χιον.Ορειβ Δαύλειας
  Δημοτικό Σχολείο Δαύλειας
  Χορωδία Δαύλειας

Εισαγωγή στο Σύστημα Εξυπηρέτησης Πολιτών
 

Κατάλογος με αρχεία που μπορείτε να Κατεβάσετε όπως,Screensaver,φωτογραφίες,ενημερωτικά δελτία,έντυπα κτλ.

Visitors Online: 7
  Πληροφορίες για το Δήμο! Διοίκηση.
  Εξυπηρέτηση Δημότη! Κοινωνία.
  Δημοτική Ενημέρωση! Επικοινωνία.



ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Οι ΄Ελληνες είναι εκείνοι που πρώτοι έβαλαν τα θεμέλια της γαστρονομικής τέχνης. Η αυθεντική Ελληνική μαγειρική, μοναδική και γεμάτη ζωντάνια όπως και οι κάτοικοι της χώρας, παντρεύει τη γεύση και το άρωμα των φρέσκων προϊόντων που παράγει η Ελληνική γη και η γαλάζια θάλασσα που την αγκαλιάζει. Οι επιστήμονες παγκοσμίως έχουν αναγνωρίσει την αξία αυτής της διατροφής. Η Δαύλεια φημίζεται για τις αγροτικές και κτηνοτροφικές της δραστηριότητες και για την υψηλή ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων της. Η ιδεά των βιολογικών και οικολογικών προϊόντων, δηλαδή των προϊόντων εκείνων που παράγονται με φυσικό τρόπο ή από αγνά φυσικά υλικά δεν είναι κάτι νεό, αφού αποτελεί τρόπο ζωής εδώ και πολλούς αιώνες και περίτρανα αποδεικνύεται από τη μακροβιότητα των κατοίκων της. Οι έρευνες έδειξαν ότι το μοντέλο διατροφής που προφυλάσσει από εμφράγματα του μυοκαρδίου καθώς και από διάφορες μορφές καρκίνου είναι εκείνο που ακολουθούσε ο αγροτικός πληθυσμός. Λιτή διατροφή, πλούσια σε χορταρικά, φρούτα, ζυμωτό μαύρο ψωμί, αγνό τυρί, τροφές μαγειρεμένες μ' ελαιόλαδο.

  Γάλα-Τυριά
Η περίφημη "Φέτα Παρνασσού", το γιαούρτι, το γάλα, το βούτυρο, οι μυζήθρες, οι χυλοπίτες, o τραχανάς, τα οποία είναι άριστης ποιότητας αφού το γάλα είναι από ζώα που βόσκουν αρωματικά βότανα στα ορεινά λιβάδια του Παρνασσού και Ελικώνα.
 
 

  Kρέας

Τα γιδοπρόβατα του Παρνασσού εκτός από το γάλα δίνουν και νοστιμότατο κρέας.Φημισμένο είναι το πρόβειο κοντοσούβλι,το κοκορέτσι, το σπληνάντερο κι άλλα παραδοσιακά φαγητά που συνοδεύονται από χορτόπιτες, τυρόπιτες κι άλλες Δαυλειώτικες λιχουδιές. Εξαιρετικής ποιότητας είναι και τα ντόπια πουλερικά.

 
 

  Γλυκά

Και βέβαια δεν λείπουν οι παραδοσιακές «γλυκιές γεύσεις» που βασίζονται στο καρύδι, το αμύγδαλο και το μέλι: Ο Μπακλαβάς, το καρυδάτο, οι τηγανίτες, οι κουραμπιέδες, γλυκά του κουταλιού όπως κυδώνι, βύσινο,σταφύλι οι μαρμελάδες, που παρασκευάζουν οι γυναίκες της Δαύλειας με αγνά υλικά και συνταγές που περνούν από γιαγιά σε εγγονή.

  
 

  Κρασιά-Ποτά

Τ'αμπέλια της, όσα απόμειναν, συντηρούν τη φήμη του καλού κρασιού, εξαιρετικής ποιότητας είναι το μοσχάτο. Επίσης το τσίπουρο προιόν απέσταξης με τον πατροπαράδοτο τρόπο παρασκευάζεται απο τους μερακλίδες της περιοχής συνοδευτικό για τα παραδοσιακά Δαυλειώτικα μεζεδάκια..

   
 

  Εδέσματα

Τα φαγητά ακολουθούν πιστά την Μεσογειακή διατροφή και συνοδεύονται πάντα από παραδοσιακές Στερεοελλαδίτικες λιχουδιές δίνοντας ένα γιορτινό τόνο στο τραπέζι. Μερικά ωραία πιάτα είναι: αρνάκι γιουβέτσι, τα γεμιστά, οι σαρμάδες με φρέσκα αμπελόφυλλα και οι κολοκυθοκορφάδες από άνθη κολοκυθιάς και γέμιση από ρύζι και μυροδικά.

 
 

  Ελαιόλαδο

Ο ελαιώνας της Δαύλειας,είναι ένας από τους μεγαλύτερους της Βοιωτίας. Οι κάτοικοι φροντίζουν τα ελαιόδεντρα με πολύ μεράκι και το ελαιόλαδο που παράγεται είναι αγνό παρθένο άριστης ποιότητας. Η χρήση του είναι αναπόσπαστο κομμάτι μιάς μεσογειακής υγιηνής και καλής διατροφής.

 
 

  Συνταγές

Σήμερα, με τη συρρύκνωση του ορεινού κυρίως πληθυσμού, την εγκατάλειψη των περιοχών της υπαίθρου και των καλλιεργειών και την εισβολή των νέων βιομηχανοποιημένων και εισαγώμενων προϊόντων, η διατροφή στην ύπαιθρο αλλά και στην πόλη έχει πλέον αλλάξει ριζικά. Οι παλιές συνταγές και η λιτή υγειηνή παροδοσιακή κουζίνα μέσα στις νέες συνθήκες ξεχνιούνται με τον καιρό, τείνοντας να γίνουν ένα φολκλορικό είδος... Πάντως κάποιοι νοσταλοί, ή και λάτρεις της πατροπαράδοτης ελληνικής κουζίνας αποζητούν τις παλιές γεύσεις. Γι' αυτούς - και όχι μόνον - παραθέτουμε εδώ μερικές συνταγές παραδοσιακών φαγητών και γλυκών.

 
 
  Κουραμπιέδες
  Υλικά: 2 φλυτζάνια βούτυρο φρέσκο ξεπαγωμένο όχι λιωμένο ,1 φλυτζάνι ζάχαρη, 2 κρόκοι αυγών, 1 ποτηράκι ούζου κονιάκ, 1 κουταλάκι μπέϊκιν πάουντερ, 2 βανίλλιες, 4 φλυτζάνια αλεύρι ,2 φλυτζάνια κοπανισμένο ξεφλουδισμένο αμύγδαλο, ζάχαρη άχνη.
  Εκτέλεση:
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 C. Κοσκινίζετε το αλεύρι και προσθέτετε το μπέϊκιν πάουντερ και τις βανίλλιες, Χτυπάτε το βούτυρο μέχρι ν ασπρίσει Προσθέτετε τη ζάχαρη και εξακολουθείτε το χτύπημα. Προσθέτετε τα αυγά και το κονιάκ και εξακολουθείτε το χτύπημα.
Προσθέτετε τα αμύγδαλα και ανακατεύετε, ζυμώνετε το αλεύρι μέσα στο μίγμα και πλάθετε μικρά στρογγυλά κουλουράκια. Ψήνετε για 20 λεπτά. Μόλις κρυώσουν ελαφρά πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη με το κόσκινο.
 
 
 
Δίπλες-Τριαντάφυλλα
 
Υλικά: 6 αυγά ελαφρά χτυπημένα 1κιλό Aλεύρι για όλες τις χρήσεις, 2 κούπες μέλι, 1 κούπα νερό, 2 βανίλιες, 2 κούπες καρύδια ψιλοκομμένα, 2 κουταλάκια κανέλα, 1/2 φλυτζάνι ζάχαρη,1 κουταλάκι μπέϊκιν πάουντερ, Λάδι για το τηγάνισμα.
  Εκτέλεση:
1. Βάζετε σε ένα μπωλ το αλεύρι ,ανοίγετε έναν λάκκο, και προσθέτετε τη ζάχαρη, τις βανίλιες, και το μπέϊκιν πάουντερ.Χτυπάτε για 5 λεπτά τα αυγά σε ενα μπωλ και τα προσθέτετε .Ζυμώστε όσο χρειάζεται για να γίνει μια ζύμη σφιχτή. Ανοίγετε τη ζύμη σε φύλλο όσο πιο λεπτό μπορείτε. Το κόβετε σε λωρίδες με 4 εκ. πλάτος και 20-25 εκ. μήκος. Περνάτε τη μία άκρη κάθε λωρίδας ανάμεσα στα δόντια ενός πιρουνιού και τη στερεώνετε τυλίγοντάς την λίγο γύρω από το πιρούνι. Με το άλλο σας χέρι κρατάτε την άλλη άκρη της λωρίδας.
2. Βουτάτε το πιρούνι μαζί με τη ζύμη, μέσα σε καυτό λάδι και περιστρέφοντάς το τυλίγετε την υπόλοιπη λωρίδα λίγη-λίγη, καθώς θα ψήνεται, γύρω από το πιρούνι.
3. Ακουμπάτε τις δίπλες σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίσουν το λάδι τους.
4. Βάζετε σε βαθουλή κατσαρολίτσα με μέλι το νερό να βράσει, αφαιρείτε τον αφρό και ρίχνετε μέσα τις δίπλες λίγες - λίγες αφήνοντάς τες να βράσουν λίγα λεπτά. Τις βγάζετε από το μέλι και τις πασπαλίζετε με τα καρύδια και την κανέλα που έχετε ανακατέψει προηγουμένως.
 
 
  Μελομακάρονα
  Υλικά: 1 κούπα μαγειρικό λίπος , 1 κούπα καλαμποκέλαιο, 1 κούπα γάλα, 1 κούπα ζάχαρη, 2 κουταλάκια ξύσμα πορτοκαλιού, 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 3 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ, 1 κουταλάκι αλάτι
Για τη γέμιση: 1 κούπα καρύδια χοντροκομμένα, 1 κουταλάκι κανέλα, 1/4 κουταλάκι γαρίφαλο, 1 κουταλιά ζάχαρη
Για το σιρόπι: 4 κούπες ζάχαρη (αν θέλετε αντικαταστήστε τη μισή με μέλι), 3 κούπες νερό, 1-2 ξύλα κανέλας
  Εκτέλεση:
1.Βάζετε στο μπλέντερ τα 5 πρώτα υλικά και χτυπάτε για 5 λεπτά. Κοσκινίζετε το αλεύρι με το μπέϊκιν πάουντερ και το αλάτι σ' ένα μεγάλο μπολ. Αδειάζετε μέσα τα χτυπημένα υλικά και ζυμώνετε έως ότου γίνει μαλακή η ζύμη. Προσθέτετε, αν χρειαστεί, κι άλλο αλεύρι. Ανακατεύετε τα υλικά της γέμισης.
2. Χωρίζετε τη ζύμη σε κομματάκια (περίπου 40). Τα πατάτε με τα δάκτυλα σε φυλλαράκια, βάζετε στο κέντρο από ένα κομματάκι γέμιση, και τα κλείνετε πατώντας πάλι με τα δάκτυλα τις άκρες για να κολλήσουν. Με τις μύτες δύο πιρουνιών κεντάτε τσιμπώντας την επιφάνεια. Αραδιάζετε σε βουτυρωμένο ταψάκι και ψήνετε σε φούρνο 175 βαθμών Κελσίου για 30 περίπου λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
3. Σε μια κατσαρόλα βάζετε το νερό και διαλύετε μέσα σε αυτό τη ζάχαρη. Προσθέτετε τα ξυλαράκια της κανέλας και βράζετε το σιρόπι 3-4 λεπτά. Ρίχνετε τα μελομακάρονα, λίγα-λίγα κάθε φορά, μέσα στο σιρόπι που σιγοβράζει και αφήνετε να σταθούν για μερικά λεπτά. Τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τα αραδιάζετε σε πιατέλα.
 
 
  ΤηγανοΤυρόψωμο
  Υλικά: 1 κιλό αλεύρι Νο 2 ή 1/2 κιλό αλεύρι σταρένιο και 1/2 κιλό αλεύρι Νο 2 ή 1 κιλό αλεύρι σταρένιο, 1 φακελλάκι μαγιά ή 1/2 κουταλάκι μαγιά σκόνη, 1/4 φλυτζάνι νερό χλιαρό, τρίμματα φέτας ή άλλων λευκών τυριών, 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, ελάχιστη ζάχαρη.
  Εκτέλεση:
Βάζετε σε ένα μπωλάκι την μαγιά με το νερό -Ανακατεύετε και αφήνετε να αφρίσει
Βάζετε σε ένα μπωλ το αλεύρι και ρίχνετε εκεί τη μαγιά
Προσθέτετε το αλάτι και τη ζάχαρη
Ζυμώνετε προσθέτοντας χλιαρό νερό μέχρι να φτιάξετε μία ζύμη μαλακή
Σκεπάζετε ή με μία πετσέτα ή με διαφάνια αλειμμένη με λίγο λάδι
Αφήνετε σε μέρος ζεστό να φουσκώσει -Μόλις φουσκώσει ξαναζυμώνετε 2-3 φορές και κόβετε 8-10 κομματάκια
Ανοίγετε το κάθε φύλλο σε μέγεθος σελίδας τετραδίου, το αλοίφετε με λίγο λάδι και γεμίζετε με τρίμματα φέτας ή άλλων λευκών τυριών -Το διπλώνετε στα δύο και τηγανίζετε.
 
 
  Χορτoτυρόπιτα
 
Υλικά: 1 κιλό χόρτα της αρεσκείας σας 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα, 2 ματσάκια κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα, 1 1/2 φλυτζάνι λάδι, 1 ματσάκι άνιθο, αλάτι και πιπέρι, 1 φλυτζάνι βούτυρο, 1/2 κιλό φύλλο, 1/2 κιλό τυρί φέτα
  Εκτέλεση:
Κόβετε τις ρίζες από τα χόρτα και τα πλένετε πάρα πολύ καλά Βάζετε σε μία κατσαρόλα νερό να βράσει και ζεματάτε τα χόρτα για 10 λεπτά Βάζετε σε μία άλλη κατσαρόλα το λάδι να κάψει και τσιγαρίζετε τα κρεμμύδια.
Προσθέτετε τα χόρτα με λίγο νερό Αφήνετε να βράσει μέχρι να απορροφηθεί τελείως το νερό.Εν τω μεταξύ θρυμματίζετε τη φέτα με ένα πηρούνι. Aλατοπιπερώνετε ,Λιώνετε το βούτυρο ,Βουτυρώνετε το ταψί.
Απλώνετε τα μισά φύλλα αφού πάντα ανάμεσα από το καθένα τα βρέχετε με το βούτυρο Φροντίστε να καλύπτετε όλο το ταψί με τα φύλλα.
Ρίχνετε τα χόρτα ,το τυρί και τα απλώνετε προσεχτικά να μην σχιστεί το φύλλο από κάτω, απλώνετε τα υπόλοιπα φύλλα και ανάμεσα το βούτυρο γυρίζετε αυτά που περισεύουν έξω από το ταψί πρός τα μέσα.
Κόβετε πολύ προσεχτικά την πίτα σε κομμάτια και ραντίζετε με νερό. Ψήνετε μισή ώρα με τρία τέταρτα σε μέτριο φούρνο.
 
 
  Κολοκυθοκεφτέδες
  Υλικά: Ωριμο κίτρινο Κολοκύθι, αλεύρι, μάραθα, σκόρδο, κρεμμύδι, πιπέρι, αλάτι, αυγό.
  Εκτέλεση:
Ξύνουμε την ψίχα από το κολοκύθι στον τρίφτη και την στύβουμε καλά ώστε να φύγουν όλα τα υγρά. Κατόπιν ρίχνουμε λίγο αλεύρι και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι,το σκόρδο και τα μάραθα.Στη συνέχεια προσθέτουμε ένα ή δύο αυγά χτυπημένα και αλάτι όσο χρειάζεται και τα ζύμωνουμε όλα μαζί. Ύστερα πλάθουμε μικρές μπαλίτσες, τις αλευρώνουμε και τις τηγανίζουμε σε μπόλικο λάδι. Οι κολοκυθοκεφτέδες είναι τότε έτοιμοι για σερβίρισμα.
 
 
  Μουσακάς με μελιτζάνες
  Υλικά: 1 κιλό μεγάλες μελιτζάνες ,4 μεγάλες πατάτες ,1/2 κιλό κιμά ,1/2 φλυτζάνι λάδι, 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο ,1/2 φλυτζάνι κρασί ,1/2 ματσάκι μαϊντανό, 1 κονσέρβα τοματάκι, 1 κουταλιά πελτέ, 1 ξυλαράκι κανέλλα, αλάτι και πιπέρι, 2 φλυτζάνια κεφαλοτύρι τριμμένο, 4 κουταλιές βούτυρο, 6 κουταλιές της σούπας αλεύρι, 1 κουτί γάλα εβαπορέ, 2 φλυτζάνια νερό, λίγο μοσχοκάρυδο, 1 κρόκο αυγού.
  Εκτέλεση:
Κόβετε τις μελιτζάνες σε στρογγυλά κομμάτια Βάλτε τις σε ένα μπωλ με αλάτι και νερό για μισή ώρα. Κόβετε τις πατάτες σε ροδέλλες και τις τηγανίζετε. Ξεπλένετε τις μελιτζάνες και τις τηγανίζετε. Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνετε το λάδι και τσιγαρίζετε το κρεμμύδι. Προσθέτετε τον κιμά και τσιγαρίζετε ανακατεύοντας με πηρούνι για να μην σβολιάσει. Προσθέτετε το σκόρδο, την κανέλλα. Αλατοπιπερώνετε. Σβήνετε με κρασί. Προσθέτετε τον μαϊντανό .Ρίχνετε την τομάτα και τον πελτέ και ανακατεύετε. Ψήνετε μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά .Στρώνετε σε ένα ταψί τις πατάτες σε ένα στρώμα. Από πάνω στρώνετε τις μελιτζάνες. Απλώνετε τον κιμά. Λιώνετε το βούτυρο. Ζεστένετε το γάλα διαλυμένο στο νερό. Προσθέτετε στο λιωμένο βούτυρο, το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς. Μόλις γίνει μια σφικτή μάζα προσθέτετε λίγο λίγο το γάλα ζεστό ανακατεύοντας να μην σβολιάσει και δεν ρίχνετε άλλο αν πρώτα δεν πιεί το προηγούμενο. Προσθέτετε τον κρόκο και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύετε. Στρώνετε την μπεσαμέλ από πάνω από τον κιμά. Πασπαλίζετε με τυρί. Ψήνετε σε μέτριο φούρνο.
 
 
  Ντολμάδες με κιμά
  Υλικά: 1 βαζάκι κληματόφυλλα ,1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο ,3/4 του φλυτζανιού ρύζι ,1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο ,½ ματσάκι άνιθο ψιλοκομμένο, 4 κουταλιές της σούπας βούτυρο, 2 κρόκοι αυγών, 2 λεμόνια ,αλάτι, πιπέρι.
  Εκτέλεση:
Πλένετε τα κληματόφυλλα και μετά τα βάζετε σε ζεστό νερό για να μαλακώσουν η να ξεπαγώσουν αν είναι κατεψυγμένα. Βάζετε σε ένα μπωλ τον κιμά.Προσθέτετε τα κρεμμύδια, τον μαϊντανό, το ρύζι. Αλατοπιπερώνετε. Ζυμώνετε καλά μέχρι γίνουν μία ενιαία μάζα. Προσθέτετε τον άνιθο. Προσθέτετε λίγο νερό, τον άνιθο ψιλοκομμένο και ζυμώνετε. Παίρνετε ένα - ένα φύλλο, του βάζετε μέσα από λίγη γέμιση και το τυλίγετε. Συνεχίζετε μέχρι να τελειώσει η γέμιση. Βάζετε σε μία κατσαρόλα το μισό βούτυρο να κάψει. Κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, στρώνετε στον πάτο με μερικά κληματόφυλλα. Τοποθετείτε τους ντολμάδες στη σειρά τον ένα δίπλα στον άλλο Συνεχίζετε κατά τον ίδιο τρόπο και στην από πάνω στρώση. Σκεπάζετε τους ντολμάδες με νερό και εν συνεχεία βάζετε από πάνω ένα πιάτο, ώστε να τους πιέζει και να βρίσκονται πάντα, κατά το βράσιμο, μέσα στο ζωμό τους και βάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά. Όταν πάρουν βράση χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να σιγοβράσουν. Προσέχετε συνέχεια να υπάρχει αρκετό ζουμί. Εάν δεν έχετε αρκετό ζουμί τότε πρέπει να προσθέσετε, γιατί θα χρειαστεί για να φτιάξετε τη σάλτσα. Όταν οι ντολμάδες ψηθούν τους αποσύρετε από τη φωτιά και στραγγίζετε το ζουμί τους μέσα σε μία μικρή κατσαρόλα. Διατηρείτε ζεστό σε πολλή χαμηλή φωτιά. Βάζετε σε ένα άλλο κατσαρολάκι στη φωτιά με το υπόλοιπο βούτυρο και όταν λειώσει προσθέτετε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να διαλυθεί το αλεύρι μέσα στο βούτυρο. Προσθέτετε λίγο - λίγο ζουμί από τους ντολμάδες, τόσο όσο χρειάζεται για να παρασκευάσουμε τη σάλτσα αρκετά πηκτή. Προσθέτετε τους κρόκους ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτετε τον χυμό λεμονιού και λίγο αλάτι. Περιχύνετε τη σάλτσα από πάνω από τους ντολμάδες.
 
 
  Αρνάκι με κάστανα και μέλι
 

Υλικά: 1,5 κιλό αρνί (μπούτι) κομμένο σε φέτες, 1 κιλό καθαρισμένα κάστανα, 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 5 κουταλιές κονιάκ, 3 κουταλιές μέλι, 4 κουταλιές της σούπας λάδι, αλάτι και πιπέρι.

  Εκτέλεση:
Πλένετε το κρέας πολύ καλά. Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνετε το λάδι και προσθέτετε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, τσιγαρίζετε για 3-4 λεπτά. Προσθέτετε το κρέας και τσιγαρίζετε ανακατεύωντας συχνά μέχρι να ροδίσει και από τις δύο πλευρές. Προσθέτετε το κονιάκ. Προσθέτετε 2 κούπες νερό, σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε να βράσει σιγά για 1 ώρα περίπου. Προσέχετε συνέχεια να υπάρχει αρκετό ζουμί. Προσθέτετε τα καθαρισμένα κάστανα αλάτι και πιπέρι και βράζετε για άλλα 40 λεπτά περίπου ώσπου να μαλάκωσουν. Αφαιρείτε το κρέας και τα κάστανα από την κατσαρόλα τοποθετώντας τα σε μια πιατέλα. Προσθέτετε τώρα στην κατσαρόλα το μέλι και ανακατεύετε για 5 λεπτά μέχρι να πήξει η σάλτσα. Περιχύνετε την σάλτσα πάνω από το κρέας και τα κάστανα. Σερβίρετε μάζι με με μια πράσινη σαλάτα.
 
 
  Γεμιστά με κιμά
  Υλικά: 4 μεγάλες τομάτες για γεμιστά, 4 μεγάλες πράσινες πιπεριές, 2 μεγάλες μελιτζάνες, 2 φλυτζάνια λάδι, 2 μεγάλα γλυκά κρεμμύδια ψιλοκομμένα ,1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο, 1/2 φλυτζάνι κρασί ,2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες ,1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο,1 ξυλάκι κανέλλα ,1 κουταλιά της σούπας δυόσμο, 9 κουταλιές της σούπας ρύζι, 3-4 πατάτες, 1/2 φλυτζάνι τυρί τριμμένο, αλάτι και πιπέρι.
  Εκτέλεση:
Πλένετε καλά τις ντομάτες, τις πιπεριές και τις μελιτζάνες και τους αφαιρείτε το κοτσάνι εάν έχουν Με ένα μαχαίρι κόβετε μία φέτα απο το επάνο μερος χωρίς να την αποχωρίσετε από την ντομάτα. Κάνετε το ίδιο για τις πιπεριές ενώ τις μελιτζάνες ανοίχτε τις κατά μήκος. Αφαιρείτε την ψίχα κάθε ντομάτας με ένα κουταλάκι και την φυλάτε σε ένα πιάτο. Τις αναποδογυρίζετε στο ταψάκι τους για 20 λεπτά να στραγγίξουν. Βάζετε το 1 φλυτζάνι λάδι σε ένα τηγάνι να ζεσταθεί. Προσθέτετε τα κρεμμύδια και ανακατεύετε μέχρι να μαραθούν. Προσθέτετε τον κιμά και με ένα πηρούνι ανακατεύετε συνεχώς και χωρίζετε μέχρι να τσιγαριστεί και να μην κάνει σβόλους. Σβήνετε με κρασί. Προσθέτετε την ψίχα από τις ντομάτες,το σκόρδο,τον μαϊντανό και τον δυόσμο. Αφήνετε να σιγοβράσει μέχρι να τραβήξει όλα τα υγρά. Προσθέτετε το ρύζι και ανακατεύετε. Γυρίζετε τις ντομάτες και ρίχνετε λίγο τυρί στην κάθε μία στο εσωτερικό της. Παίρνετε τη γέμιση με ένα κουτάλι και γεμίζετε την κάθε ντομάτα, μελιτζάνα και την κάθε πιπεριά, περίπου μέχρι τα 3/4 Σκεπάζουμε με τα καπάκια τους Βράζετε σε ένα μπρίκι νερό και διαλύετε εκεί τον πελτέ.Κόβετε τις πατάτες σε φέτες και τις τοποθετείτε ενδιάμεσα. Περιχύνετε όλο το ταψί με τον διαλυμένο πελτέ και με το υπόλοιπο λάδι. Σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο. Ψήνετε σε μέτριο φούρνο για 30 λεπτά. Βγάζετε το αλουμινόχαρτο. Ψήνετε σε μέτριο φούρνο για άλλα 30 λεπτά.
 
 
  Χωριάτικη σαλάτα
  Υλικά: 2 ντομάτες, 1 μεγάλο αγγούρι, 1 μεγάλη πιπεριά πράσινη, 1 μέτριο κρεμμύδι, λίγες ελιές , λίγη ρίγανη ,1 μέτριο κομμάτι φέτα , αλάτι και πιπέρι ,λάδι και ξύδι.
  Εκτέλεση:
Πλένετε όλα τα λαχανικά πολύ καλά . Κόβετε σε μικρά κομμάτια τις ντομάτες και σε ροδέλλες το αγγούρι. Τα τοποθετείτε σε μία σαλατιέρα ή ένα μπωλ και προσθέτετε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, την πιπεριά ψιλοκομμένη σε λωρίδες, τις ελιές Αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε τη ρίγανη, το ξύδι και ανακατεύετε προσεκτικά. Τοποθετείτε την φέτα απο πάνω. Ρίχνετε λίγη ρίγανη ακόμα πάνω στη φέτα και προσθέτετε το λάδι. Προαιρετικά προσθέτετε και λίγη κάπαρη.
 


 

 


  Ο Καιρός





  Το ελαιόλαδο στην υγεία του ανθρώπου.

Γενικά το ελαιόλαδο χρησιμοποιήθηκε από την αρχαιότητα, σαν θρεπτικό συστατικό, σαν φάρμακο ή φορέας φαρμάκων και σαν καλλυντικό.

Η προσθήκη ελαιολάδου στο γεύμα βοηθάει στους παρακάτω τομείς:

  • Μείωση της συγκέντρωσης των γαστρικών υγρών. (Διαπιστώθηκε μείωση της δυσπεψίας και ελλάτωση του πόνου, με τη χορήγηση ελαιόλαδου μαζί με χυμό από πορτοκάλι.)
  • Θεραπευτική δράση του δωδεκαδακτυλικού έλκους και βελτίωση της κινητικότητας του εντέρου.
  • Προλαμβάνει ορισμένες ασθένειες του ήπατος και παρουσιάζει αξιόλογη ευεργετική δράση στη θεραπεία του διαβήτη.
  • Επιδρά ευνοϊκά στην ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματος, στη δομή των οστών του εγκεφάλου και του αγγειακού συστήματος και στην κανονική ανάπτυξη των παιδιών.
  • Εξαιτίας της μεγάλης του περιεκτικότητας στο μονοακόρεστο ελαϊκό οξύ προστατεύει τον οργανισμό από τη δημιουργία θρομβώσεων.
  • Από πολύ παλιά το ελαιόλαδο χρησιμοποιήθηκε σε τοπικές εφαρμογές κατά των παθήσεων του δέρματος με ικανοποιητικά αποτελέσματα. Φαίνεται ότι ο ρόλος του στην περίπτωση αυτή οφείλεται στη δράση της βιταμίνης Ε. Γνωστός επίσης είναι ο προστατευτικός ρόλος του ελαιόλαδου στο δέρμα από την ακτινοβολία και ο κατευναστικός ρόλος του στους πόνους από τσιμπήματα διαφόρων εντόμων.(Hurley.1919).
  • Επίσης παρουσιάζει ιδιαίτερα ευεργετική δράση, στον περιορισμό των παθήσεων του καρδιοαγγειακού συστήματος του ανθρώπου.
  • ΘΕΡΜΙΔΙΚΗ ΑΞΙΑ
    Το ελαιόλαδο, όπως και κάθε άλλη λιπαρή ύλη, φυτικής ή
    ζωϊκής προέλευσης αποδίδει στον οργανισμό τον ίδιο αριθμό θερμίδων που είναι 9,3 για κάθε γραμμάριο.
    ΓΕΥΣΤΙΚΟΤΗΤΑ
    Το ελαιόλαδο είναι μαζί με το σησαμέλαιο τα μόνα φυτικά
    λάδια τα οποία μπορούν να καταναλωθούν αμέσως μετά την παραλαβή τους χωρίς καμιά επεξεργασία. Στη μορφή αυτή, το ελαιόλαδο, διατηρεί τα σπουδαία συστατικά του (γευστικά - αρωματικά), που περιέχει όταν βρίσκεται στον ελαιόκαρπο, τα οποία του προσδίδουν ιδιαίτερη γευστικότητα που το ξεχωρίζει από τα άλλα φυτικά λάδια.
    ΑΦΟΜΟΙΩΣΗ
    Ο βαθμός αφομοίωσης του ελαιόλαδου από τον ανθρώπινο
    οργανισμό μπορεί να φτάσει το 98%.Εξαιτίας της μεγάλης αφομοίωσης του ελαιόλαδου, διευκολύνεται και η απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών οι οποίες περιέχονται σ΄αυτό. (Μόνο το λίπος του μητρικού γάλατος αφομοιώνεται σε μεγαλύτερο ποσοστό, από ότι το ελαιόλαδο.)
    Έχει διαπιστωθεί ότι το ελαιόλαδο βοηθά ακόμη και στην
    πέψη των άλλων λιπαρών υλών, γιατί διευκολύνει τις εκκρίσεις του
    πεπτικού συστήματος, και της χολής και διεγείρει το ένζυμο
    παγκρεατική λιπάση. Το ελαιόλαδο ευνοεί επίσης το μεταβολισμό της ενδογενούς χοληστερίνης.
    Συμπερασματικά μπορεί να αναφερθεί ότι το ελαιόλαδο
    πέπτεται από τον οργανισμό του ανθρώπου, σε βαθμό ο οποίος θεωρείται ιδανικός. Η σύνθεσή του σε λιπαρά οξέα, η ιδιότητά του να διευκολύνει τις εκκρίσεις της χολής, η παρουσία ορισμένων
    συστατικών, όπως είναι η χλωροφύλλη η οποία διευκολύνει την
    αφομοίωσή του, βοηθούν στην αύξηση των εκκρίσεων του πεπτικού σωλήνα διευκολύνοντας έτσι έμμεσα και την πέψη των άλλων τροφών. Οι παραπάνω ιδιότητες, δικαιολογούν γιατί το λάδι
    χρησιμοποιείται σε πολυάριθμες διαιτολογικές ερευνητικές μελέτες.

    Παρθένο ελαιόλαδο
    Είναι το ελαιόλαδο το οποίο παραλαμβάνεται από τον καρπό της ελιάς με μηχανικά ή φυσικά μέσα και κατά την παραλαβή του εφαρμόζονται συνθήκες οι οποίες δεν προκαλούν αλλοιώσεις στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του. Το ελαιόλαδο της κατηγορίας αυτής δεν έχει υποβληθεί σε καμιά επεξεργασία, εκτός από πιθανή μετάγγιση, φυγοκέντριση και διήθηση.

    Παρθένο ελαιόλαδο κατάλληλο για κατανάλωση.
    Το ελαιόλαδο αυτό, το οποίο μπορεί να φέρει και τον χαρακτηρισμό φυσικό, περιλαμβάνει τους εξής τύπους:

    Παρθένο ελαιόλαδο-Εξαιρετικό ή έξτρα (virgin olive oil - extra). Είναι παρθένο ελαιόλαδο με άμεμπτη γεύση και οσμή και με μέγιστη οξύτητα, εκφρασμένη σε ελαϊκό οξύ, 1g/100g λαδιού.

    Παρθένο ελαιόλαδο-Εκλεκτό ή φίνο (virgin olive oil - fine). Είναι παρθένο ελαιόλαδο με άμεμπτη γεύση και οσμή και με μέγιστη οξύτητα, εκφρασμένη σε ελαϊκό οξύ, 1,5g/100g λαδιού.

    Παρθένο ελαιόλαδο-Κουράντε ή ημίφινο ή κανονικό (virgin olive oil semi-fine). Είναι το παρθένο ελαιόλαδο με καλή γεύση και οσμή και με οξύτητα, εκφρασμένη σε ελαϊκό οξύ 3g/100g λαδιού. Στην οξύτητα του παραπάνω ελαιόλαδου δίνεται μια ανοχή 10% δηλαδή, μέχρι 3,3g/100g λαδιού.

  •   Page generated in 0.0011 sec  

         
    Copyright © Local Community of Davlia. All rights Reserved. Read our Privacy Policy.
    Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Γεώργιος Καρούζος.

     Google