Πιέστε για εκτύπωση της σελίδας Επικοινωνίστε με τον υπεύθυνο της ιστοσελίδας Τοποθέτηση σαν αρχική σελίδα Προσθήκη στα αγαπημένα
Greek Version
Kεντρική Σελίδα
ΔΙΑΜΟΝΗ
ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ
ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΓΥΡΩ ΠΕΡΙΟΧΗ
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
ΕΞ. ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛ.
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  Α.Π.Ο Πανδαυλειακός
  Σύλλ.Χιον.Ορειβ Δαύλειας
  Δημοτικό Σχολείο Δαύλειας
  Χορωδία Δαύλειας

Εισαγωγή στο Σύστημα Εξυπηρέτησης Πολιτών
 

Κατάλογος με αρχεία που μπορείτε να Κατεβάσετε όπως,Screensaver,φωτογραφίες,ενημερωτικά δελτία,έντυπα κτλ.

Visitors Online: 12
  Πληροφορίες για το Δήμο! Διοίκηση.
  Εξυπηρέτηση Δημότη! Κοινωνία.
  Δημοτική Ενημέρωση! Επικοινωνία.


Το περιβάλλον μας αφορά όλους!

 Προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής αποτελεί η εξασφάλιση ενός βιώσιμου και υγιούς περιβάλλοντος. Ο σεβασμός στο περιβάλλον είναι συστατικό στοιχείο του πολιτισμού κάθε κοινωνίας. Με αυτή την έννοια η αυτόνομη αξία του περιβάλλοντος, η ανάγκη να το προστατεύσουμε και να το διαχειριστούμε σωστά θα πρέπει να διαπερνά όλες μας τις προσπάθειες για ανάπτυξη και ποιότητα ζωής. Το χρωστάμε άλλωστε στους εαυτούς μας, μα κυρίως στα παιδιά μας και στις γενιές που έρχονται. Μια προσπάθεια όπως αυτή με σκοπό την βελτίωση του περιβάλλοντος και την εξυγίανσή του από την αλόγιστη κατάχρηση του ανθρώπου χρειάζεται πάνω από όλα τους πολίτες. Η υιοθέτηση της θετικής περιβαλλοντικής συμπεριφοράς θα πρέπει να μας αγγίζει όλους ανεξαιρέτως. Δεν ζητάμε από τους πολίτες κάτι ανέφικτο. Μερικές απλές, καθημερινές κινήσεις μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Για παράδειγμα, αν διαχωρίζουμε τα ανακυκλώσιμα υλικά και τα αποθέτουμε στους μπλε κάδους, βοηθάμε όχι μόνο στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και στην εξοικονόμηση φυσικών και οικονομικών πόρων. Στη συνέχεια, αν απορρίπτουμε τα μικροαντικείμενά μας στους κάδους και όχι κάτω στο δρόμο, η πόλη μας γίνεται αμέσως καθαρότερη. Επίσης, απορρίπτοντας τα σκουπίδια μας μέσα στους κάδους, βελτιώνουμε την εικόνα της πόλης μας, εμποδίζουμε τις δυσάρεστες οσμές και γιατί όχι συνεισφέρουμε και στην ομαλή κυκλοφορία πεζών και αυτοκινήτων.
Ένα σημαντικό βήμα για τη βελτίωση της εικόνας της πόλης, αλλά και για την αποσυμφόρηση του προβλήματος της έλλειψης χώρων στάθμευσης αποτελεί η απομάκρυνση των παλαιών οχημάτων.
Η διαδικασία περισυλλογής ενός εγκαταλελειμμένου αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας (βάση του Π.Δ. 116/2004) έχει ως εξής:
Ενημερώνεται το Δήμο.
Κατόπιν, υπάλληλοι του Δήμου, έπειτα από επόπτευση, καταγράφουν το όχημα και τοποθετείται σε αυτό αυτοκόλλητη ειδοποίηση απομάκρυνσης. Το όχημα, εφ' όσον δεν φέρει πινακίδες απομακρύνεται μετά την πάροδο 45 ημερών, ενώ όταν φέρει πινακίδες αλλά δεν έχει επικολλημένο το σήμα τελών κυκλοφορίας απομακρύνεται μετά την πάροδο 90 ημερών. Τα εγκαταλελειμμένα οχήματα που περισυλλέγονται από το Δήμο Δαύλειας, οδηγούνται προς ανακύκλωση.

Αγροτουρισμός

 Ο Αγροτουρισμός συνδέει τη γεωργία με τον τουρισμό με αμοιβαία ωφέλεια και συμβάλει στη διατήρηση οικονομικά ενεργού πληθυσμού στο ύπαιθρο. Έτσι ο αγρότης αποκτά εισόδημα και από άλλη πηγή εκτός της κύριας απασχόλησής του, ενώ ο τουρίστας κάνει τουρισμό οικογενειακού χαρακτήρα, με χαμηλές τιμές, συμμετέχει (δυνητικά) σε αγροτικές εργασίες, γνωρίζει τη ζωή στο ύπαιθρο. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια στροφή στα ενδιαφέροντα του κόσμου και οι άνθρωποι στρέφονται σε δραστηριότητες που γίνονται στη φύση, ως μέσο χαλάρωσης, διασκέδασης, ψυχαγωγίας και φυγής από το άγχος και τη φασαρία των πόλεων. Φυσιολατρικές δραστηριότητες όπως η πεζοπορία, το καγιάκ και το ράφτινγκ, το ποδήλατο βουνού και η ιππασία έχουν αρχίσει να κερδίζουν ολοένα και περισσότερους φίλους. Τα άτομα που επιλέγουν την εναλλακτική αυτή μορφή του τουρισμού είναι άτομα που αναζητούν στις διακοπές τους τη "φόρμουλα των 3Φ (Φύση - Φιλία - Φιλοξενία)" και απορρίπτουν ή δεν νιώθουν ότι τους εκφράζει εκείνη των 3S (Sun - sea - sand) του μαζικού τουρισμού, όπως αυτή έχει εξελιχθεί στις μέρες μας. Τα άτομα αυτά τις περισσότερες φορές έχουν συγκεκριμένα ενδιαφέροντα (φυσιολάτρες, παρατηρητές πουλιών, χλωρίδας και πανίδας ορειβάτες κ.ά.), και είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένα στα περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα.

Τα κύρια χαρακτηριστικά του αγροτουριστικού προϊόντος είναι:

• Η απόλαυση του φυσικού περιβάλλοντος και η γνωριμία με τα χαρακτηριστικά φυσικά τοπία, τα τοπία φυσικού κάλλους και την πανίδα και τη χλωρίδα των εκάστοτε περιοχών. Αγροτικές περιοχές που περιλαμβάνουν υγροβιότοπους μπορούν να συνδυάσουν την αγροτουριστική δραστηριότητα με το λεγόμενο "τουρισμό των υγροβιοτόπων" (παρατήρηση χλωρίδας και πανίδας, δημιουργία κέντρων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης κ.τ.λ.).
• Η επαφή και η γνωριμία με την τοπική αγροτική πολιτιστική κληρονομιά, τα ήθη και τα έθιμα των κατοίκων, η συμμετοχή σε τοπικές πολιτιστικές εκδηλώσεις κ.τ.λ.
• Η προσφορά διαφοροποιημένων, υψηλής ποιότητας τουριστικών προϊόντων (π.χ. προσφορά βιολογικών παραδοσιακών προϊόντων, προϊόντων προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης, προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης).
• Η παρατήρηση των γεωργικών δραστηριοτήτων και πιθανώς η συμμετοχή σε αυτές.
• Η άσκηση παράλληλων τουριστικών δραστηριοτήτων στην ύπαιθρο (ορειβασία, πεζοπορία, ανεμόπτερο πλαγιάς κ.τ.λ.).

Είδη αγροτουριστικών καταλυμάτων

Τα είδη αγροτουριστικών καταλυμάτων είναι τα εξής:
• Μικρές ξενοδοχειακές μονάδες - ξενώνες.
• Ενοικιαζόμενα δωμάτια στα σπίτια αγροτικών οικογενειών.
• Ανεξάρτητες αγροτικές κατοικίες παραδοσιακής αρχιτεκτονικής (που εναρμονίζονται με το φυσικό περιβάλλον).
• Κάμπινγκ σε αγροκτήματα, τα οποία δεν είναι διαδεδομένα στην Ελλάδα σε αντίθεση με ορισμένες περιοχές της Ευρώπης.


 Όπως είναι φανερό, η απαιτούμενη υποδομή του αγροτουρισμού είναι μικρής κλίμακας, συγκρινόμενη με εκείνη του μαζικού τουρισμού. Ο αγροτουρισμός δεν απαιτεί εξελιγμένη τουριστική υποδομή, τουλάχιστον στα πρώτα στάδια της ανάπτυξής του. Παράλληλα, η προσφορά των αγροτικών προϊόντων είναι άφθονη, καθώς αυτά είναι κατά κύριο λόγο ελεύθερα αγαθά (αέρας, νερό, φύση). Οι περισσότερες αγροτουριστικές μονάδες έχουν ιδιόκτητες καλλιέργιες και φάρμες, όπου παράγονται προϊόντα βιολογικά ή απαλλαγμένα από κάθε είδους φάρμακα και χημικά. Έτσι γνήσια προϊόντα όπως τυρί και μέλι, λαχανικά, ελαιόλαδο, θυμάρι, φασκόμηλο, παξιμάδια, ρίγανη, κρασί και τσίπουρο από ντόπια σταφύλια και αρωματικά φυτά καθώς και αρκετά άλλα θα αποτελέσουν τα κύρια συστατικά του φαγητού σας, το οποίο συνήθως θα είναι μαγειρεμένο από την ίδια την ιδιοκτήτρια ή κάποια άλλη νοικοκυρά του πλησιέστερου χωριού βασισμένο πάντα σε παραδοσιακές συνταγές.


Οικοτουρισμός

 Με τον οικοτουρισμό επιδιώκεται να ικανοποιηθεί, τουλάχιστον προσωρινά, η ανθρώπινη ανάγκη για επαφή με το φυσικό περιβάλλον, κάτι που δεν μπορεί να γίνει στις πόλεις με τη μορφή πάρκων, μουσείων, ζωολογικών κήπων και χώρων αναψυχής. Οι δραστηριότητες που ασκούνται στην περιοχή και στα πλαίσια του οικοτουρισμού, είναι η ορεινή πεζοπορία, η περιήγηση σε χαμηλά υψόμετρα, η παρατήρηση των φυτών και των ζώων, το περιπατητικό σκι και οι πολιτιστικές δραστηριότητες, όπως λαϊκή παράδοση, χορός, ζωγραφική, φωτογραφία, μαγειρική, κ.α. Επίσης, περιλαμβάνονται και οικοτουριστικές δραστηριότητες που απαιτούν ειδικές γνώσεις για τη συμμετοχή, που συχνά μεταδίδονται επιτόπου ή σε ειδικές συναντήσεις πριν από τη συγκεκριμένη εξόρμηση, όπως χειμερινές αναβάσεις υψηλού κινδύνου, καταδύσεις και σπηλαιολογία. Ολοι οι ειδικοί συμφωνούν. Το περπάτημα είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους άθλησης. Είναι εύκολο, όχι ιδιαίτερα κοπιαστικό, δεν απαιτεί ακριβό εξοπλισμό και μπορεί να γίνει οπουδήποτε από τον οποιονδήποτε. Χαρίζει υγεία, μακροζωία, και μας βοηθά να χάσουμε τα περιττά κιλά. Είναι εξίσου ευεργετικό και για το πνεύμα, αφού αυξάνει τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο, μειώνει το άγχος και τονώνει την αυτοπεποίθηση. Xάνονται κιλά με το περπάτημα; Οπωσδήποτε. Το περπάτημα είναι ένας ιδιαίτερα καλός τρόπος για να αδυνατίσει κανείς, ιδίως όταν έχει καιρό να αθληθεί, ή κάνει καθιστική ζωή. Είναι η απολύτως φυσική και αποτελεσματιοκή μέθοδος για όσους δεν θέλουν να μπλέξουν με γυμναστήρια και άλλα πιο απαιτητικά αθλήματα. Στον οικοτουρισμό συμμετέχουν άτομα διαφόρων ηλικιών και εισοδημάτων. Τα νεαρά άτομα επιζητούν την περιπέτεια με αρκετό βαθμό ανεξαρτησίας, τα άτομα μέσης ηλικίας είναι οργανωμένα σε ομάδες με λιγότερο φιλόδοξους στόχους από άποψη δυσκολίας, και τα μεγαλύτερης ηλικίας άτομα συμμετέχουν σε παρατηρήσεις φυτών και ζώων, που δεν απαιτούν κοπιαστικό περπάτημα.


Γεωτουρισμός

 Ο γεωτουρισμός δίνει μια νέα πολυδιάσταση στον περιβαλλοντικό τουρισμό για επαφή με το φυσικό περιβάλλον. Ο Γεωτουρισμός στηρίζεται στη μαγεία της ανακάλυψης και στη δύναμη της αυθεντικότητας που αποπνέει η επαφή με την φυσική κληρονομιά του τόπου μας και μπορεί να αναπτυχθεί σε περιοχές που διαθέτουν σημαντικά γεωλογικά μνημεία τα οποία αξιοποιούνται για την προσέλκυση επισκεπτών με ειδικά ενδιαφέροντα.Ο Ελληνικός χώρος αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα οικολογικά και πολιτισμικά αποθέματα της Γης και είναι διάσπαρτος από μοναδικής αξίας και σπουδαιότητας φυσικά γεωλογικά μνημεία που ονομάζονται και Γεώτοποι. Οι Γεώτοποι, είναι χώροι (θέσεις) στους οποίους συναντώνται στοιχεία που καταγράφουν την γεωλογική ιστορία της κάθεπεριοχής. Αποτελούν αδιάψευστους μάρτυρες της αέναης εξέλιξης της ζωής και του Πλανήτη. Γεώτοποι χαρακτηρίζονται ηφαίστεια, σπήλαια, φαράγγια, απολιθωματοφόρες θέσεις, μεγάλα γεωλογικά ρήγματα, αρχαία μεταλλεία και λατομεία, γεωμορφές και τοπία που σκάλισαν στη διάρκεια των γεωλογικών αιώνων οι δυνάμεις της φύσης. Οι θέσεις αυτές έχουν ξεχωριστή επιστημονική και αισθητική αξία και μπορούν να αποτελέσουν περιοχές με αξιόλογο τουριστικό ενδιαφέρον.


Χώροι θέας, Φωτογραφίζοντας στη Φύση

 Στην περιοχή υπάρχουν ορισμένα χαρακτηριστικά σημεία από τα οποία «ξετυλίγονται» πανοραμικά εντυπωσιακά τοπία (γεωλογικοί σχηματισμοί, εντυπωσιακός ορίζοντας, καταπράσινα λιβάδια με ρυάκια κλπ.). Ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τη φύση και τα τοπία της, είτε βαδίζοντας στα μονοπάτια είτε κινούμενος με αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα στο υπάρχον οδικό δίκτυο. Είναι βέβαιο ότι η παραμονή σας στο Δήμο μας θα είναι μια συνάντηση με την απόλυτη ηρεμία σε ένα περιβάλλον απόλυτου πράσινου, απέραντης απλότητας.
Δίπλα μας υπάρχει ένας κόσμος γνώριμος αλλά ταυτόχρονα τελείως άγνωστος, γεμάτος από χρώματα, περίεργα σχήματα και γοητευτικά παιχνίδια του φωτός με τις σκιές. Ο πλούτος αυτός βρίσκεται παντού: στην άκρη ενός κλαδιού, στα βότσαλα της ακροποταμιάς, στο πάντρεμα δύο σύννεφων, κάτω από μια πέτρα, σε κάθε γωνιά. Δεν χρειάζεται παρά μια φωτογραφική μηχανή για να τον αποκαλύψουμε και να τον απαθανατίσουμε.


Υπαίθρια γεύματα η αλλιώς...πικνίκ!

 Γιατί να μη συνδυάσετε ένα καλό γεύμα με το αγαπημένο σας σπορ στη φύση; Όποιο και αν είναι αυτό (πεζοπορία, αναρρίχηση-ορειβασία, ράφτινγκ, κανό-καγιάκ, ποδηλασία, αλεξίπτωτο πλαγιάς, καταδύσεις κ.λπ.), μπορείτε κάλλιστα να κάνετε ένα διάλειμμα και να χαρείτε ένα όμορφο γεύμα παραμένοντας στη φύση, αντί να καταλήξετε στην ταβέρνα ή στο καφενείο του διπλανού χωριού.
 Υπάρχουν πολλοί υπαίθριοι χώροι που μπορεί να επιλέξει ένας επισκέπτης για ξεκούραση και να γευματίσει. Τέτοιοι χώροι υπαίθριων γευμάτων ευρίσκονται κοντά σε δασικούς δρόμους, με τρεχούμενο νερό (βρύση ή φυσική πηγή), με δυνατότητα στάθμευσης οχημάτων, ξύλινα καθίσματα και τραπέζια. O σωστός σχεδιασμός εγγυάται ένα επιτυχημένο πικνίκ, διασκέδαση για όλους και πολλές όμορφες αναμνήσεις.
Προγραμματίστε λοιπόν σωστά την εκδρομή σας, ανάλογα με τον αριθμό των συμμετεχόντων και τις ιδιαίτερες προτιμήσεις τους, την τοποθεσία και τη διάρκεια της εκδρομής, αλλά και το μέσο μεταφοράς.
• Φεύγοντας αφήνουμε το χώρο απολύτως καθαρό.
• Μαζεύουμε τα σκουπίδια και, αν δεν υπάρχουν δοχεία απορριμάτων στο χώρο, τα παίρνουμε μαζί μας.
• Σεβόμαστε το περιβάλλον, δεν κόβουμε λουλούδια και δεν παίρνουμε μαζί μας άλλα ενθύμια εκτός από φωτογραφίες.


Κατασκήνωση

 Πολλοί επισκέπτες συνδυάζουν την επίσκεψη στον Παρνασσό με μια διανυκτέρευση σε κατάλληλους οργανωμένoυς χώρους κατασκήνωσης όπως του Λαπαθιά, όπου μπορούν να απολαύσουν τη γαλήνη της νύκτας στο δάσος, την μοναδικής εμπειρίας ανατολή του ήλιου και να συνεχίσουν για άλλες απολαύσεις που προσφέρει το βουνό (πεζοπορία, περιβαλλοντολογική εκπαίδευση κλπ.). Ο επισκέπτης ξεκινώντας από εδώ μπορεί να θαυμάσει το πλούσιο οικοσύστημα της περιοχής, με την σπάνια χλωρίδα και πανίδα της. Ο χώρος αυτός δέχεται μεγάλο αριθμό επισκεπτών, κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Επίσης λειτουργούν υπέροχες οργανωμένες παιδικές κατασκηνώσεις της Μητρόπολης Λιβαδειάς. Εάν πάλι επιθυμείτε απλώς την ξεκούραση σας, τότε η διαμονή δίπλα στην ύπαιθρο θα σας χαρίσει ατελείωτες στιγμές γαλήνης και χαλάρωσης ακούγοντας απλώς τους ήχους της φύσης.


Οικολογική Συνείδηση

 Το ήξερες ότι:

Πενήντα απλές συμβουλές για τη σωτηρία του πλανήτη
1. Αποφεύγετε τις συσκευασίες μιας χρήσης.
2. Αποφύγετε όλα τα προϊόντα αμιάντου.
3. Χρησιμοποιήστε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες.
4. Αντικαταστήστε τους κοινούς λαμπτήρες πυρακτώσεως με νέους λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης.
5. Προτιμήστε ανεμιστήρες οροφής αντί των ενεργοβόρων κλιματιστικών.
6. Χρησιμοποιήστε στα ψώνια σας μία πάνινη τσάντα αντί για πλαστική.
7. Αντικαταστήστε το συμβατικό σας ντους με ένα μοντέλο μικρότερης ροής νερού.
8. Ανακυκλώστε το λάδι μηχανής του αυτοκινήτου σας. Δώστε το στο συνεργείο και μην το ρίχνετε στην αποχέτευση.
9. Προτιμάτε να αγοράζετε αναψυκτικά σε επιστρεφόμενα γυάλινα μπουκάλια.
10. Αν χρειάζεστε είδη ξυλείας απαιτείστε πιστοποιητικά που να βεβαιώνουν ότι δεν προέρχονται από αρχέγονα δάση.
11. Χρησιμοποιήστε απορρυπαντικά που δεν περιέχουν φωσφορικά άλατα.
12. Τοποθετήστε ένα πλαστικό μπουκάλι στο καζανάκι της τουαλέτας σας, για να μειώσετε την ποσότητα νερού που κατακρατάται στο καζανάκι.
13. Βάλτε ηλιακό θερμοσίφωνα.
14. Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης: λεωφορεία, τρένα, μετρό, τραμ, τρόλεϊ, ποδήλατα ή ...περπάτημα.
15. Υποστηρίξτε τις τοπικές αγορές αγροτικών προϊόντων.
16. Χρησιμοποιήστε μη λευκασμένα φίλτρα καφέ.
17. Πειραματισθείτε με τα χορτοφαγικά γεύματα κατά προτίμηση βιολογικής προέλευσης.
18. Μειώστε τα απορρίμματα προτού ακόμη αγοράσετε τα προϊόντα, προτιμώντας αυτά με μικρή και φιλική προς το περιβάλλον συσκευασία.
19. Προτιμήστε τα οικονομικά "πράσινα" ψυγεία. Σώστε το όζον και το κλίμα της Γης.
20. Εάν σχεδιάζετε ένα καινούργιο σπίτι, συμπεριλάβετε στα κατασκευαστικά σχέδια συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας.
21. Αναζητήστε το λογότυπο της ανακύκλωσης στα προϊόντα που αγοράζετε.
22. Αποφύγετε τα χλωριωμένα πλαστικά PVC.
23. Μαζέψτε το νερό της βροχής σε κουβάδες και χρησιμοποιήστε το για πότισμα των φυτών σας. Έτσι, εξοικονομείτε νερό είτε από το δημοτικό δίκτυο είτε από πηγάδια.
24. Προτιμήστε τα καταστήματα που προωθούν συγκεκριμένα προγράμματα ανακύκλωσης.
25. Μην αγοράζετε προϊόντα που προέρχονται από ζώα ή φυτά που κινδυνεύουν με εξαφάνιση (www.cites.org).
26. Τα βράδια του χειμώνα κλείνετε τα πατζούρια και τις κουρτίνες για να κρατήσετε τη ζέστη στο χώρο σας.
27. Χρησιμοποιήστε επαναχρησιμοποιούμενα δοχεία για την αποθήκευση τροφών στο ψυγείο σας αντί να τις καλύπτετε με αλουμινόχαρτο.
28. Η ποδηλασία βοηθάει στη διατήρηση καλής φυσικής κατάστασης, συμβάλλει στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και επιβραδύνει το "φαινόμενο του θερμοκηπίου".
29. Φυτέψτε ένα δέντρο.
30. Ανακυκλώστε τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
31. Εάν αποφασίσετε να φάτε σε εστιατόρια γρήγορου φαγητού (fast food), ζητάτε πάντα επαναχρησιμοποιούμενα πιάτα και ποτήρια. Ούτως ή άλλως πάντως, ξανασκεφτείτε το αν βρίσκεστε στον κατάλληλο χώρο.
32. Χρησιμοποιήστε λεβάντα για το σκώρο. Αποφύγετε τα τοξικά εντομοκτόνα.
33. Επιλέξτε, όπου είναι δυνατόν, υδροχρώματα και όχι λαδομπογιές.
34. Μειώστε, επαναχρησιμοποιήστε, ανακυκλώστε.
35. Αποφεύγετε τις συσκευασίες μιας χρήσης. Προτιμήστε τις επιστρεφόμενες φιάλες και συσκευασίες.
36. Μη ξεχνάτε να σβήνετε όσα φώτα δεν σας χρειάζονται.
37. Αντί για κλιματιστικές συσκευές, αξιοποιήστε τις δυνατότητες φυσικού δροσισμού.
38. Προτιμάτε χαρτιά που δεν έχουν προηγουμένως υποστεί λεύκανση με χλώριο.
39. Προτιμάτε να αγοράζετε πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα.
40. Μην αφήνετε άσκοπα τις εστίες της ηλεκτρικής κουζίνας ανοιχτές.
41. Μην αφήνετε την τηλεόραση, το στερεοφωνικό ή άλλες ηλεκτρικές συσκευές σε κατάσταση αναμονής (stand-by). Θα εκπλαγείτε εάν μάθετε πόση ενέργεια καταναλώνουν σε αυτή την κατάσταση.
42. Μην αγοράζετε ψάρια πολύ μικρού μεγέθους. Δώστε μία ευκαιρία στη φύση να αναπαραχθεί.
43. Φροντίστε για τη συντήρηση του λέβητα-καυστήρα στο σπίτι σας δυο φορές το χρόνο. Εξοικονομήστε ενέργεια και χρήματα.
44. Προτιμήστε «έξυπνα» παράθυρα με διπλά τζάμια για εξοικονόμηση ενέργειας.
45. Μειώστε, όσο αυτό είναι δυνατό, την κατανάλωση χαρτιού και υλικών συσκευασίας.
46. Προτιμήστε το ντους από το μπάνιο στην μπανιέρα.
47. Αν ασχολείστε με την καλλιέργεια της γης, αποφύγετε τη χρήση του βρωμιούχου μεθυλίου.
48. Αποφύγετε όλα τα προϊόντα που περιέχουν χλώριο ή παράγωγά του.
49. Διαμαρτυρηθείτε και μποϋκοτάρετε τις εταιρίες που προβάλλουν οικολογικό προσωπείο, συχνά διαφημίζοντας δήθεν «πράσινα» προϊόντα, ενώ η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική.
50. Υποστηρίξτε τη Greenpeace.





 

 


  Ο Καιρός






  Page generated in 0.0144 sec  

     
Copyright © Local Community of Davlia. All rights Reserved. Read our Privacy Policy.
Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Γεώργιος Καρούζος.

 Google